oceń Ocena:
****

|

|

rozmiar czcionki

2010-07-12

Gotujmy razem

Trzylatek bardzo ucieszy się z możliwości przygotowania prostych potraw razem z rodzicami. Oto kilka przepisów na smaczne dania dla 3 latka.

Galeria

Galaretka mleczno-owocowa
Składniki:
- paczka galaretki owocowej (pomarańczowej, morelowej lob wiśniowej),
- 1 szklanka wody (1/4 litra),
- 1 szklanka mleka,
- 1 czubata łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z cukrem, do wrzącej wsypać galaretkę i stale mieszając trzymać na ogniu, aż się rozpuści, ale nie zagotować. Do mleka wlać powolnym strumieniem galaretkę, stale mieszając, aby nie dopuścić do ścięcia sernika. Ostudzić w salaterce lub od razu w kompotierkach. Podawać śmietanką słodką, sosem waniliowym lub sokiem owocowym słodzonym.

 

Krem z serka homogenizowanego
Składniki:

- Jedno opakowanie serka tłustego (25 dag),
- 1 opakowanie galaretki,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki przetartych surowych owoców (truskawki, maliny, poziomki, jagody, porzeczki itp.),
- 1 szklanka wody,
- 6-7 łyżeczek czubatych cukru.

Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody (najlepiej w emaliowanym rondelku) ale nie gotować. Ostudzić. Serek wyłożyć do większej miseczki, wymieszać z cukrem, rozprowadzić przegotowanym zimnym mlekiem i połączy stopniowo, ciągle ucierając, z przetartymi owocami. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, ale jest jeszcze płynna, połączyć mieszając z utartą masą. Wyłożyć do salaterki lub wprost do kompotierek i ostudzić. Udekorować owocami. Jeśli dysponujemy tylko serkiem chudym, to połowę mleka należy zastąpić śmietaną lub śmietanką. W zimie owoce możemy zastąpić barwnym aromatycznym dżemem.

 

Makaron z jagodami
Składniki:

- 25 dag makaronu I gatunku (krajanka, rurki cięte, świderki itp.),
- 25 dag jagód czarnych, kilka łyżeczek cukru, pół szklanki śmietany.

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Jagody przebrać, opłukać, osączyć, rozetrzeć z cukrem, połączyć ze śmietaną i wymieszać z makaronem. Zamiast jagód możemy użyć truskawek świeżych lub mrożonych.

 

Owoce w galaretce
Można je podać np. na urodzinowych przyjęciach dla dzieci. Oddzielnie podajemy osłodzoną śmietankę lub lepiej ubitą na krem albo lekko osłodzoną oziębioną gęstą i nie kwaśną śmietanę. Galaretką możemy zalewać zarówno owoce surowe, jak i gotowane, najlepiej jednak łączyć surowe z gotowanymi. Dobór owoców zależy od pory roku i od tego, czym w domu dysponujemy. Jako punkt wyjścia możemy przyjąć ugotowane (podzielone na ósemki) jabłka lub gruszki, a poza tym śliwki, morele lub brzoskwinie. Owoce należy ułożyć, najlepiej na głębokich półmiskach szklanych w ładne wzory kolorystyczne, zalać gęstniejącą już galaretką i ostudzić.

Oceń artykuł:

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Poczytaj również

  • Samodzielność. To jest coś fajnego

    W tym okresie życia dzieci często podejmują wyzwanie i rwą się do samodzielności. Maluch już dojrzał, by w wielu...

  • Bliźnięta - takie same, a jednak różne

    Jakie podobieństwa widzicie w swoich bliźniakach? Pytanie to zadała psycholog prowadząca warsztaty dla...

  • Jadłospis dla przedszkolaka

    Rodzice muszą znać jadłospis dziecka zarówno w żłobku, jak i w przedszkolu. Dodatkowo powinni interesować...

  • Bliźnięta - zagadka natury

    Jim Lewis i Jim Springer, podobnie jak wiele innych bliźniąt jednojajowych rozdzielonych po urodzeniu, spotkali...

  • Próba wegetarianizmu

    Coraz większa rzesza rodziców próbuje przyzwyczajać swoje dzieci do diety wegetariańskiej. Skala...

Zapraszamy do rejestracji w portalu.

Dzięki rejestracji:

Załóż konto

Posiadasz już konto? Zaloguj się!