oceń Ocena:
*****

|

|

rozmiar czcionki

2013-05-13

Korzyści wynikające z karmienia piersią

Skład mleka kobiety karmiącej jest adekwatny pod względem jakościowym i kalorycznym do indywidualnych potrzeb niemowlaka. Naturalnego mleka nie da się porównać z gotowymi mieszankami.

Galeria

Tylko pokarm matki zapewnia dziecku wszystkie składniki odżywcze, witaminy i ciała odpornościowe, niezbędne do prawidłowego rozwoju malucha. Mleko fizjologiczne dostarcza organizmowi wodę, białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy; jest pożywieniem łatwo przyswajalnym, pozbawionym zarazków, o właściwej ciepłocie. Dzięki odpowiedniej ilości enzymów, hormonów, przeciwciał i żywych komórek nie zakłóca gospodarki metabolicznej i trawiennej dziecka.

 


Jeżeli schemat żywieniowy matki jest prawidłowy, kobieta może być pewna, że pożywienie całkowicie pokryje dzienne zapotrzebowanie niemowlaka na wszystkie składniki odżywcze, nawet do 6 miesiąca życia. Po około pół roku od momentu przyjścia na świat, dietę dziecka należy wzbogacić, co wcale nie oznacza konieczności zrezygnowania z podawania naturalnego pokarmu.

 

Składniki odżywcze mleka matki.
Przez pierwszych 6 miesięcy, mleko dostarcza dziecku odpowiednie ilości wody, dzięki czemu nie ma konieczności uzupełniania organizmu w dodatkowe płyny. Tłuszcze będące źródłem białek i budulcem układu nerwowego odpowiedzialne są za rozwój intelektualny. Szczególnie ważny okazuje się kwas linolowy, wpływający na odporność, przemianę materii i strukturę skóry. Białko w mleku matki rzadko wywołuje alergie pokarmowe w postaci kolki, wzdęć, zaparć i biegunek. Tauryna i cystyna, wchodząca w skład białka ludzkiego stymuluje prawidłowy rozwój siatkówki oka i tkanek mózgowych.

 


Należałoby wspomnieć, że białko w mleku kobiety karmiącej piersią jest łatwo przyswajalne i ułatwia wchłanianie żelaza niemalże w 70 %. Jednym z ważniejszych składników mleka są naturalne przeciwciała chroniące dziecko przed infekcjami przez cały okres karmienia. Najwięcej przeciwciał i komórek odpornościowych znajduje się w siarze-mleku wydzielanym najczęściej w pierwszej dobie po porodzie. Kobiety, które z jakiś powodów nie miały możliwości przystawienia dziecka do piersi, zaraz po porodzie powinny zdecydować się na odciągnięcie drogocennego pokarmu. Niektóre matki odciągają mleko już w ostatnim trymestrze ciąży na wypadek, gdyby noworodek miał problemy z ssaniem. Niedoświadczonym matkom poleca się laktator ręczny, który pozwoli zachować dyskrecję i wygodną pozycję podczas odciągania

 

 

Mleko matki dostarcza wszystkich składników odżywczych z wyjątkiem witaminy D, która nierzadko nie pokrywa dziennego zapotrzebowania niemowlaka. W przypadku dzieci karmionych piersią zaleca się suplementację witaminą D, od drugiego tygodnia do ukończenia 3 miesiąca życia. Niedobór witaminy prowadzić może do krzywicy oraz nieprawidłowego rozwoju kości i zębów.

 

Zalety karmienia piersią.
Korzyści wynikające z naturalnego sposobu kamienia odgrywają również istotną rolę w okresie dorastania i życiu dorosłym. Pokarm fizjologiczny uodparnia organizm długoterminowo. Badania naukowe wykazały, że dzieci karmione piersią znacznie rzadziej przejawiały objawy alergii, astmy, zapalenia płuc, choroby wieńcowej, chorób nowotworowych,. łatwiej nawiązywały kontakty i dobre relacje międzyludzkie, posiadały wyższy poziom inteligencji.

 

Nie należy również zapominać o pozytywnym oddziaływaniu karmienia na silne więzi budujące się pomiędzy matką, a dzieckiem oraz o fakcie, że regularne przystawianie do piersi pomaga szybciej wrócić do wymarzonej sylwetki i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka sutka.
 

Oceń artykuł:

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Poczytaj również

Zapraszamy do rejestracji w portalu.

Dzięki rejestracji:

Załóż konto

Posiadasz już konto? Zaloguj się!