oceń Ocena:
*****

|

|

rozmiar czcionki

2010-07-09

Nowości w diecie

Żywienie w trzecim roku życia różni się od żywienia w drugim roku głównie tym, że dziecko musi otrzymać nieco więcej pożywienia, a potrawy które otrzymuje, mogą być mniej rozdrabniane, zwłaszcza surówki.

Galeria

Dziecko prawidłowo rozwijające się ma na początku trzeciego roku już 20 zębów mlecznych i powinno uczyć się już dobrze gryźć. Oto kilka nowych przepisów dla dzieci w trzecim roku życia:

 

Pasta z twarogu i jaj
Składniki:

- 100 dag twarogu,
- 2 jaja,
- 1 mała cebula,
- 1-2 łyżki śmietany,
- sól (pieprz).

Sposób przygotowania:
Jaja umyć, włożyć na wrzącą wodę i gotować 10 min, następnie zanurzyć w zimnej wodzie, obrać i drobno posiekać. Ser rozetrzeć w miseczce i wymieszać z jajami, śmietaną i pokrajaną cebulą. Doprawić do smaku solą i ewentualnie dodać szczyptę pieprzu. Cebulę można zastąpić szczypiorkiem. Masę stosujemy do pieczywa na śniadanie lub kolację albo jako pastę do kanapek. Śmietanę możemy zastąpić 2 dag roztartego masła.

 

Pasta z sardynek i sera twarogowego
Składniki:
- Jedno pudełko sardynek w oliwie,
- 15-20 dag sera twarogowego (miękkiego),
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- sól,
- sproszkowana papryka.

Sposób przygotowania:
Z sardynek zdjąć łuski, wybrać ości i rozetrzeć rybki w miseczce na miazgę. Ser rozetrzeć na bardzo gładką masę lub przetrzeć przez sito, połączyć z sardynkami z częścią oliwy (lub całą ilością, jeśli nie jest zbyt dużo) i śmietaną, dodać do smaku soli i sproszkowanej papryki. Pasta ma szerokie zastosowanie jako główny składnik kanapek i jako dodatek do śniadań i kolacji.

 

Ciastka waniliowe półkruche (odpowiednie dla wszystkich domowników od drugiego roku życia)
Składniki:
- 40 dag mąki,
- 10 dag tłuszczu (masło),
- 10 dag cukru,
- 1 jajo duże,
- pół laski wanilii,
- sól,
- mleko lub śmietana,
- trochę mniej niż 1 pojedynczy proszek spulchniający (1 pojedynczy proszek bierzemy na 1/2 kg mąki),
- jajo do smarowania,
- cukier puder do posypania ciastek,
- mak,
- tłuszcz do smarowania blachy.

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i posiekać nożem na drobne kawałki. Następnie dodać cukru, soli, sproszkowaną wanilię wymieszać z mąką, zrobić dołek w mące, wbić jajo (przedtem sprawdzić jego świeżość), dodać śmietany lub mleka i zarobić ciasto ręką, tak aby wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę (półkruchego i kruchego ciasta nie należy długo wyrabiać). Gdy ciasto nie jest gładkie, rozdziela się, wówczas należy dodać jeszcze trochę mleka lub śmietany. Po zarobieniu odkładamy ciasto w chłodne miejsce co najmniej na pół godziny (a możemy nawet na dłużej), aby stężało. Następnie na stolnicy rozsypujemy proszek spulchniający, wgniatamy równomiernie w ciasto i wałkujemy placki na grubość około 4 mm. Ciasteczka możemy wycinać różnymi foremkami, smarować po wierzchu jajem i posypywać cukrem kryształem lub makiem. Piec na jasnozłoty kolor, gorące posypywać cukrem pudrem. Uwaga! Jeśli ciastka przeznaczamy dla dzieci najmłodszych (do 3 lat), to jako tłuszczu do ciasta i do smarowania blachy należy użyć masła. Jeśli chcemy przyspieszyć wykonanie ciastek, możemy z rozwałkowanego placka wykrawać ciastka radełkiem (kwadraty, trójkąty, prostokąty itp.).
 

Oceń artykuł:

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Poczytaj również

Zapraszamy do rejestracji w portalu.

Dzięki rejestracji:

Załóż konto

Posiadasz już konto? Zaloguj się!