oceń Ocena:
*****

|

|

rozmiar czcionki

2010-07-02

Okres poniemowlęcy - większe potrzeby żywieniowe

Po ukończeniu 12. miesiąca zmieniają się potrzeby żywieniowe dziecka oraz częstość podawania posiłków. Radzimy, jak karmić malucha, który skończył 1. rok życia.

Galeria

Po zakończeniu pierwszego roku życia, rozwój fizyczny dziecka będzie postępował wolniej, zmienią się sylwetka i proporcje ciała dziecka. Maluchy w tym wieku są pochłonięte nauką chodzenia, biegania, wykazują ogromną chęć poznawania otaczającego ich świata. Sprawia to, że czynności związane z jedzeniem stają się dla dzieci w tym wieku mniej istotne. W tym okresie zmienia się częstotliwość podawania posiłków. Dziecko powinno jadać regularnie śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Liczba posiłków zależy jednak od apetytu dziecka i może wahać się od 3 do 5. Zalecane dzienne spożycie energii u dzieci w tym wieku wynosi 92 – 86 kcal na kg masy ciała, czyli w sumie 1100 – 1300 kcal na dobę.

 

Co nowego przy stole?
Nadal ważnym elementem diety pozostaje mleko. U dzieci do 3. roku życia korzystniejsze jest podawanie mieszanek mlecznych typu "junior" niż pełnego mleka krowiego. Mleko krowie nie dostarcza bowiem organizmowi małego człowieka odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Aby dziecko jak najszybciej i bez większych problemów zaakceptowało zmieniającą się dietę, rodzice powinni okazywać mu dużo wyrozumiałości, cierpliwości i tolerancji. Jednocześnie muszą postępować konsekwentnie. Nie można na przykład dać dziecku łyżeczki, żeby jadło samodzielnie, a jeśli ono sobie nie za dobrze radzi - zaczynać je karmić.

 

Kalorie, białka, tłuszcze...
Dwulatkom należy codziennie podawać mięso, najlepiej w formie gotowanej lub pieczonej, a wędliny wprowadzamy regularnie od trzeciego roku życia. Dzieciom, które wykazują dużą niechęć do mięsa, można przygotowywać potrawy półmięsne (np. naleśniki z mięsem, faszerowane mięsem jarzyny) lub zastępować mięso zwierząt i drobiu jajami, serem lub rybami. Dieta we wczesnym dzieciństwie powinna nadal być bogata w tłuszcze. Mówimy tu o maśle dobrej jakości oraz olejach roślinnych o optymalnym składzie kwasów tłuszczowych, np. sojowy lub rzepakowy.

 

Węglowodany
Jednym z ważniejszych źródeł węglowodanów nadal jest mleko i jego przetwory, zawierające laktozę. Powinno teraz następować dalsze, stopniowe rozszerzanie diety o węglowodany złożone, pochodzące ze zbóż. Jadłospis zdrowego dziecka może zawierać produkty wytwarzane z czterech podstawowych zbóż uprawianych w naszym kraju - pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa. Podawać je można w postaci mąki, kaszy lub płatków owsianych. Warto również wzbogacać dietę malucha o pieczywo, zarówno białe jak i z pełnego przemiału, oraz makarony .

Oceń artykuł:

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Poczytaj również

  • Pierwsze przybory plastyczne

    Poszerza się także gama gotowych zabawek, które mogą sprawić dziecku radość. Nadal ściśle przestrzegamy...

  • Różyczka

    Różyczka to po ospie, odrze i śwince kolejna choroba zakaźna wieku dziecięcego. Podobnie jak wszystkie...

  • Czy Wasze dziecko nie lubi jeździć w wózku?

    Nię lubię jeździć w wózku i grymaszę, kiedy zakładaja mi buty.

  • Charakter naszego maluszka

    Jak wychować optymistę? To bardzo trudny czas także zwłaszcza dla rodziców. Dzieci poddają ich cierpliwość...

  • Ćwiczę to co już potrafię

    Podnosić ciało, usiąść w pozycji stojącej, przesuwać się z jednego miejsca na drugie, trzymając się czegoś....

Zapraszamy do rejestracji w portalu.

Dzięki rejestracji:

Załóż konto

Posiadasz już konto? Zaloguj się!