oceń Ocena:
*****

|

|

rozmiar czcionki

2010-07-09

Świąteczne potrawy dla dziecka

Oto kilka świątecznych przepisów dla naszego  maluszka!

Galeria

Barszcz czerwony
Składniki
:
- 1/2 kg buraków
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 szklanki wywaru z warzyw lub wody
- 2 łyżki soku z cytryny lub rozgniecionych żurawin
- 1 (lub więcej) ząbek czosnku (niekoniecznie)
- cukier i sól

Sposób przyrządzania:
Obrane buraki utrzyj na grubej tarce. Włóż do sporego rondla, zalej wywarem lub wodą, posól, dorzuć ziarenka ziela angielskiego. Gotuj aż buraki zmiękną, a barszcz nabierze koloru. Po zdjęciu z ognia, możesz zupę przecedzić. Dodaj sok z cytryny lub żurawiny (zamiast żurawin możesz użyć czerwonych porzeczek). Dopraw cukrem i solą. Możesz dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Jeśli Twoje dziecko nie jest uczulone na mleko i jego przetwory, barszcz można jeszcze doprawić łyżeczką masła.

 

Ciastka orzechowe
Składniki
:
- 2 szklanki orzechów laskowych
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 1 roztrzepane jajko
- 1/2 łyżeczka soli

Sposób przyrządzania:
Orzechy uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 100 C. Kiedy zaczną puchnąć i ciemnieć wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki ocierając w ręczniku. Schłodzone utrzeć na grubość drobnej kaszy. Masło rozpuścić. Wymieszać orzechy, mąkę, cukier, sól, masło i jajko na dość rzadkie ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180C, wyłożyć blachy do pieczenia pergaminem. Nakładać łyżeczką górki ciasta na pergamin, zakładając, że roztopią się na boki w trakcie pieczenia. Piec ok. 8 minut, aż zbrązowieją. Studzić na blasze, powinny być cienkie i kruche.

 

Szybka ryba po grecku
Składniki:

- filet z mintaja
dorsza lub innej chudej
delikatnej ryby
- spora marchewka
- nieduża pietruszka
- ćwierć niewielkiego selera
- 2 cm pora
- 2-3 krążki cebuli cukrowej
- 1-2 pomidory bez skórki
- łyżeczka oleju rzepakowego
- łyżka soku z cytryny
- po drobinie soli
- pieprzu
- cukru
- słodkiej papryki

Sposób przyrządzania:
Marchew, pietruszkę, por i seler umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych otworach, cebulę obierz i posiekaj, pomidory pokrój na cząstki. Filet obsmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć warzywa, podlej wodą, duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, a pomidory rozgotują się na sos. Odkryj i odparuj potrawę, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.
 

Oceń artykuł:

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Poczytaj również

Zapraszamy do rejestracji w portalu.

Dzięki rejestracji:

Załóż konto

Posiadasz już konto? Zaloguj się!